We openden het jaar met een bezoek aan Brightlands waar de directeur van Greenport een lezing hield over de ontwikkeling van het gebied met een deel agro food, agro maak, logistiek en een natuurgebied en voorts de aanleg van een windpark. Een interessant verhaal.


In het verlengde van de aanleg van het windpark hebben we in maart nog een lezing gehad over een in het leven geroepen compensatieregeling voor een 4 tal woonwijken en buurtschappen met veronderstelde hinder van de windmolens. Weliswaar goed bedoeld, maar niemand is er waarschijnlijk echt iets mee opgeschoten.


In mei bespraken we de handel en wandel van het organisatieadvies bureau Mc Kinsey. Dit hebben we gedaan aan de hand van het boek “De Macht van Mc Kinsey” van de onderzoeksjournalisten Walt Bogdanich en Michael Forsythe. Mc Kinsey is een grote naam waar echter een hoop op valt af te dingen. Kritisch zijn de schrijvers over het morele kompas van het adviesbureau en de advisering die vooral gericht is op kostenbesparing en efficiency en ten koste gaat van de werknemers.


In juni hield een viroloog een fraaie en leerzame lezing over corona, het nut van vaccinatie en groepsimmuniteit. Hij ging ook in op andere virale infecties zoals WNV infecties en zoönosen zoals Q koorts. Hij waarschuwde voor global warming, overbevolking en ons reisgedrag.


In de zomer hadden we zoals gewoonlijk een alternatieve activiteit. Beugelen en BBQ en dat beugelen bleek toch moeilijker dan we dachten.


In oktober bezochten we het Holland Casino. Na de nodige screenings te hebben ondergaan mochten we naar binnen. Interessant om het gebouw van binnen te hebben gezien en een interessante rondleiding in de wereld van het gokken aan de hand van een gastvrije en vriendelijke dame. In het restaurant hebben we hierna mogen genieten van een uitstekende maaltijd.


De laatste activiteit in december was een presentatie over “die Blaue Funke”, een carnavalsvereniging uit Keulen. Een bijzondere avond waarbij de Heeren nog enige koorzang ten beste hebben gegeven.


Er was ook een aantal social evenings waarbij er veel te bespreken was voor de Heeren. Zo stonden we stil bij het tekort aan vrijwilligers en het gebrek aan sociale cohesie wat een punt van zorg is. We bespraken de nieuwe pensioenregeling waar de Heeren met argusogen naar kijken. We bespraken de afstraffing van de coalitie bij de Provinciale Staten verkiezingen. De afstand tussen de politiek en het volk en de randstad en de provincie.


We kwamen erachter dat Chat GPT niet volledig te vertrouwen is. We gaven een opdracht om een korte verhandeling te schrijven over de Heeren van Venlo. Onze vereniging zou volgens Chat GPT opgericht zijn in 1956 en we zouden veel lokale initiatieven en goede doelen in de regio steunen en we hebben sinds de oprichting een rijke historie opgebouwd. Dat laatste is wellicht waar maar is korter dan de AI ons wil doen geloven.


Samengevat was het een goed jaar met leerzame lezingen en vruchtbare discussies. We hebben 5 social evenings gehad en 4 lezingen, 1 excursie , 1 jaarvergadering en 1 bijzondere activiteit. Maar er was ook een dieptepunt. Het jaar werd overschaduwd door de ziekte en het overlijden van een prominent lid van onze club. We mochten echter ook een nieuw lid verwelkomen zodat ons ledental stabiel is gebleven. Momenteel 16 leden. We zoeken nog naar nieuwe leden waarbij we streven naar een totaal aantal van 20.